Projectpartners

Al meer dan 20 jaar positioneren onderwijzer-onderzoekers en onderzoekers van de Universiteit van Artois zich als belangrijke spelers op het gebied van biogebaseerde chemie in de regio Hauts-de-France: extractie van biomoleculen, karakterisering, functionalisering en ontwerp, met name van biologische materialen.

Het werk ontwikkeld binnen UTA UArtois (ULR7519), staat centraal in de grote uitdagingen van biogebaseerde chemie, bio-economie en eco-design, geïnspireerd door natuurlijke principes, met de ambitie om bij te dragen aan een duurzame toekomst door onderzoek naar natuurlijke, bio-geïnspireerde en/of biogebaseerde producten, die rekening houden met het milieu en de beperkingen van het gebruik en de industriële productie.

Zo ontwerpen wij in ons laboratorium aan de IUT van Béthune, op basis van natuurlijke polymeren (planten, schimmels, algen) die zijn gemodificeerd door enting van entiteiten van plantaardige of algenoorsprong, innovatieve materialen: doorschijnend, flexibel, hydrofoob en met gecontroleerde barrière-, mechanische en thermische eigenschappen.

Als onderdeel van het VALCELMAT-project en met deze vaardigheden zal de Universiteit van Artois, projectleider, cellulose uit verschillende bronnen, evenals cellulosematerialen, functionaliseren met behulp van groene chemische processen in “batch”, om de verschillende projectoperatoren te voorzien.

www.univ-artois.fr


Materia Nova is een onderzoekscentrum dat zich richt op de ontwikkeling van duurzame materialen. Dankzij zijn multidisciplinaire teams, zijn ultramoderne uitrusting en hun wetenschappelijke en technische deskundigheid op het gebied van de ontwikkeling van innovatieve materialen en oppervlakken, zorgt het voor de overdracht van technologie tussen de wereld van het fundamentele onderzoek en die van de industrie.

Het centrum heeft meer dan 20 jaar ervaring met de chemische synthese en gecontroleerde productie van nieuwe macromoleculaire architecturen en additieven met gecontroleerde structuren, de extractie en transformatie van hernieuwbare grondstoffen om hoogwaardige additieven te ontwikkelen, zoals brandvertragers. Het centrum beschikt ook over apparatuur voor de synthese en structurele karakterisering van polymeren, monomeren en organische moleculen. Zij brengt in het project ook haar vaardigheden en apparatuur in op het gebied van procesontwikkeling voor de synthese en chemische modificatie van materialen door reactieve extrusie, ten einde reactorsynthese om te zetten in modificaties door dit continue proces. Reactieve extrusie is namelijk een groen proces dat het mogelijk maakt het gebruik van organische oplosmiddelen te vermijden en de zuiveringsstappen van de verkregen materialen te beperken.

www.materianova.be


FTILab+, een onderzoekscentrum van HOGENT, is actief in toegepast onderzoek gericht op de textiel- en kledingindustrie. Bij al onze activiteiten hechten wij groot belang aan de maatschappelijke impact en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Onze multidisciplinaire expertise richt zich onder andere op het comfort en de beschermende eigenschappen van textiel. De aanpak kan zowel gebaseerd zijn op het ontwerp als op de ontwikkeling en het gebruik van intelligente en functionele materialen.

FTILab+ beschikt over expertise en een uitgebreide infrastructuur voor de extractie van cellulosevezels uit verschillende bronnen. In diverse projecten heeft de onderzoeksgroep gewerkt aan kosteneffectieve en milieuvriendelijke vezelextractie- en verwerkingstechnologieën voor de ontwikkeling van textielproducten. Dit omvat geoptimaliseerde methoden voor chemische, enzymatische en mechanische vezelextractie uit gewassen en plantaardige afvalstromen. Wij richten ons momenteel op hennep, hop en sojabonen. Bovendien beschikken wij over ervaring en infrastructuur voor het spinnen van vezels en de verwerking van garens tot weefsels en breigoed voor diverse toepassingen (technisch textiel, meubilair, kleding).

www.hogent.be


De onderzoekseenheid Enzymatic and Cellular Engineering (GEC) UMR-CNRS 7025 heeft een stevige nationale en internationale reputatie opgebouwd op het gebied van biotechnologie: biokatalyse, bio‐sourced materialen, moleculen en biomimetica. Op het gebied van bioraffinageonderzoek is de valorisatie van de hele installatie aangepakt door de implementatie van een biochemische benadering (“zachte” voorbehandeling, enzymatische versuikering en microbiële fermentatie) in een context van Bioresources en Bioinspiration.

www.u-picardie.fr


De onderzoeksactiviteiten van CTSE hebben een multidisciplinair karakter en introduceren verschillende nieuwe technologieën in de textielindustrie. Belangrijke onderzoekslijnen zijn (i) vezel- en polymeertechnologie; (ii) materiaal- en procesmodellering; (iii) testen en analyse; en (iv) functioneel textiel en toepassingen. Een overkoepelende pijler voor het onderzoek uitgevoerd aan CTSE is duurzaamheid. Dit gaat van het optimaliseren van de energie-efficiëntie van de productie, tot de analyse van natuurlijke materialen en hulpstoffen, over het gebruik van watergedragen en oplosmiddelvrije productieroutes, alsook het recycleren van verschillende textielafvalstromen, enzovoort.

Binnen dit project is de expertise van de groep “Centre for Textile Science and Engineering” in elektrospinnen van primordiaal belang. De groep beschikt over de nodige kennis en apparatuur rond elektrospinnen voor verschillende toepassingen. Dit gaat van mono-nozzle opstellingen tot multi-nozzle opstellingen, verschillende types collectoren waar nodig geklimatiseerd. Daarnaast is ook de apparatuur aanwezig voor verdere morfologische karakterisatie (SEM), chemische karakterisatie (FTIR, DSC, DVS, …) alsook mechanische karakterisatie (in-situ SEM, trekbanken, DMA).

www.textiles.ugent.be

Geassocieerde projectpartners

Met de steun van

Provincie Oost-Vlaanderen

Région Wallonne

Nederlands